Ladokkonsortiet internationellt
Ladokkonsortiet är en aktiv part i flera internationella samarbeten för att underlätta mobilitet och informationsutbyte inom högre utbildning och mellan olika länder.
Meritutväxling vid utlandsstudier, Emrex
Ladokkonsortiet är med i styrningen av nätverket Emrex, som ger möjlighet för studenter att hämta meriter efter en utbytesperiod. I nätverket är Ladokkonsortiet med och utvecklar det format som används för datautbyte inom Emrex, ELMO.
Digitala bevis inom ramen för Single Digital Gateway
Single Digital Gateway (SDG) är en EU-förordning som innebär att alla medlemsstater behöver kunna hantera alla elektroniska bevis som är tillgängliga för inhemska medborgare även för europeiska medborgare. Ett bevis är alla typer av dokument som är relevanta att visa upp t ex körkort, examensbevis, sjukintyg och försäkringsbevis. Ett ramverk för utbytessystem har skapats, Once Only Technical System (OOTS) som medlemsländerna ska kunna koppla upp sig mot. Systemet är inte helt olikt Emrex och Ladokkonsortiet har tillsammans med övriga i nätverket engagerat sig för att skapa en brygga från Emrex till OOTS. En fungerande prototyp har tagits fram, men eftersom vi är beroende av externa parter är det för tidigt att säga när den kan vara i produktion.
Samarbete inom Digital Credentials for Europe
Digital Credentials for Europe (DC4EU) är ett konsortium som består av ca 80 organisationer från 23 länder som har erhållit medel inom området Electronic-ID. Målet är att skapa en digital plånbok som bl a innehåller utbildningsdata. Ladokkonsortiet utvecklar tillsammans med Sikt i Norge en lösning som levererar utbildningsinformation till plånboken. Detta genom att skapa en Emrex-gateway till den elektroniska plånboken samt en konverterare mellan formaten ELMO och ELM för att öka användbarheten. Projektet pågår 2023-2025.
Hämta resultat via Erasmus Without Paper
EU har skapat verktyget Erasmus Without Paper (EWP) för att hantera studentmobilitetens olika delar, tex avtalsskrivning, learning agreement och resultatintyg. Ladokkonsortiet utreder just nu möjligheten att hämta resultat från europeiska lärosäten, via Erasmus Without Paper, så att meriterna läggs in som vidimerade andra meriter i Ladok.
Tillämpning av Edu-API
Ladokkonsortiet arbetar just nu för att bli världens första producent av information på Edu-API-standarden. Edu-API är nästa generations internationella standard för att utbyta data mellan olika system inom högre utbildning. Syftet med standarden är en ökad effektivitet, förbättrad studentupplevelse och skapa nya möjligheter för innovation. Utvecklingen av Edu-API leds av amerikanska 1EdTech men implementeras av en global arbetsgrupp bestående olika aktörer inom utbildningssektorn t ex universitet, leverantörer av lärplattformar och andra teknikföretag. Ladokkonsortiet har varit aktivt i framtagandet av informationsmodellen för standarden, hjälpt till med att testa att olika koncept fungerar rent tekniskt samt deltagit aktivt i arbetsgruppen för asynkron kommunikation.
Expertkompetens inom European Digital Education Hub
European Digital Education Hub (EDEH) är ett EU-stött gräsrotsinitiativ med flera tusen som verkar för att system inom högre utbildning ska kunna utbyta information i högre grad. Målet är att skapa ett ramverk för att system som används i undervisning och studieadministration ska kunna kommunicera utan hinder mellan länderna. Ladokkonsortiet är med i en expertgrupp som skapar grunden till ett sådant ramverk.
Samarbete via Nordforum
Ladokkonsortiet är en aktiv part i Nordforum som är ett informellt samarbete mellan organisationer som arbetar med studieadministrativa system i Norden, Nederländerna och Estland. Syftet är att utbyta erfarenheter, men också att agera gemensamt där vinster finns. Emrex är ett exempel på något sprunget ur Nordforumsamarbetet.