Systemet Ladok
Ladok är ett nationellt system som ger universitet och högskolor stöd i de utbildningsadministrativa processerna. Här dokumenteras studenters deltagande, resultat och examina inom högre utbildning. Ladok används för studier på alla nivåer, det vill säga förberedande nivå, grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
I förordningen (1993:1153) om redovisning av studier med mera vid universitet och högskolor regleras vilka uppgifter som statliga universitet och högskolor ska registrera om studier inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Ladok är ett stöd för lärosätena att registrera dessa uppgifter.
Idag används Ladok av 27 000 lärare och administratörer och 350 000 studenter. Varje år har vi 25 miljoner inloggningar i systemet. Ladok innehåller uppgifter för 3,2 miljoner studenter.
Tre gränssnitt
Det finns tre gränssnitt av Ladok: för personal, studenter och alumner. I Ladok för personal arbetar personer från flera delar av de utbildningsadministrativa processerna. Alltifrån utbildningsplanering till registrering av studenter, inrapportering av resultat och utfärdande av examen till uppföljning och statistik görs i Ladok för personal. I Ladok för studenter kan studenten se information om sina studier och ofta hantera sina studier, till exempel registrera sig på en kurs eller ansöka om examen. Vad en student kan göra själv skiljer sig dock åt mellan de olika lärosätena. Ladok för alumner är en begränsad version av Ladok för studenter och riktar sig till studenter som avslutat sina studier.
Data till andra myndigheter
Ladok gör det lättare för lärosätena att uppfylla de regelverk och krav på uppföljning som finns från regering och centrala myndigheter. Uppgifter från Ladok rapporteras bland annat till:
- Centrala studiestödsnämnden (CSN) med uppgifter som behövs för beviljande av studiemedel.
- Universitets- och högskolerådet (UHR) med uppgifter som behövs för behörighets- och meritvärdering i samband med ansökan och antagning till högskoleutbildning. Från UHR till Ladok överlämnas sedan uppgifter om vilka som antagits till olika utbildningar.
- Statistiska centralbyrån (SCB) med uppgifter som sammanställs till statistik om högskolan.
Lärosätena kan också ta fram sin egen statistik och uppföljning i systemet.
Informationen i Ladok är central för lärosätenas verksamhet och därmed görs många integrationer mellan Ladok och övriga system hos lärosätena. För att underlätta integrationerna finns därför flera olika sätt att integrera: ett REST-gränssnitt, möjlighet att lyssna på händelser samt LIS-adaptern.
Gamla Ladok
Dagens Ladok-system ersatte det tidigare Ladok-systemet. 2018 hade samtliga lärosäten i Ladokkonsortiet gått över till det nya Ladok.