Tillgänglighet i Ladok för personal
Ladokkonsortiet står bakom Ladok för personal. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen Ladok för personal. Den här sidan beskriver hur webbplatsen uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister så att vi kan åtgärda dem.’
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, vänligen meddela oss så att vi får veta att problemet finns.
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.
Innehåll som inte är tillgängligt
Vid utveckling av Ladok för personal strävar vi efter att uppfylla alla relevanta krav i WCAG och EN301549.
Bristande förenlighet med lagkraven
Vi har ännu inte gjort en granskning av hela Ladok för personal med avseende på tillgänglighet. Under hösten 2023 har vi granskat de mest besökta sidorna och fortsätter därefter arbetet med att granska befintliga sidor. Från hösten 2023 har vi också säkerställt att all nyutveckling tar hänsyn till tillgänglighet.
Användaren ska kunna förlänga tiden för timeout för utloggning minst 10 gånger. Vi tillgodoser det kravet genom att det kommer upp en varningsruta innan användaren blir utloggad och användaren har då möjlighet att förlänga tiden. Varningen kommer efter 25 minuters inaktivitet och användaren har då 5 minuter på sig att agera innan automatisk utloggning sker. I nuläget finns dock ingen generell information i gränssnittet om när automatisk utloggning sker.
Oskäligt betungande anpassning
Ladokkonsortiet åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll.
Då innehållet på webbplatsen ofta kräver överblick av stora informationsmängder bedömer vi att responsivitet är svår att uppnå i dessa fall utan att samtidigt förlora överblicken. Det skulle försvåra arbetet för alla användare. Kostnaden för en omarbetning med responsiv design bedöms vara stor och en samlad bedömning idag ger att arbetet är oskäligt betungande.
I och med att datat som presenteras i tabeller är dynamiskt kan benämningar vara längre än tabellkolumnens bredd. För att behålla läsbarheten i tabeller har vi valt att förkorta långa texter och istället tillhandahålla tool-tips via title-text som visar hela texten. Vår statistik visar att under 1% av interaktionen på webbplatsen sker med pekskärm, vilket innebär att användaren oftast kan ta del av tool-tips. Det skulle vara möjligt att ändra på utformningen av tabellerna så att innehåll i större utsträckning flödar om till nya rader istället för att förkortas, men en sådan åtgärd bedöms vara så arbetskrävande i förhållande till nyttan att den för närvarande är oskäligt betungande.
Det finns innehåll på andra språk i textavsnitt som i huvudsak är på exempelvis svenska. Sådant innehåll, med undantag för låneord, ska vara uppmärkt med aktuell språkkod för att de ska kunna betonas på rätt sätt av skärmläsare, avstavas rätt och så vidare. Vi gör bedömningen att förutsättningar saknas för att säkerställa språkkodning vid varje sådan förekomst eftersom systemet bygger på texter som inhämtas dynamiskt från många olika källor. Det skulle krävas ett oskäligt betungande arbete hos ett stort antal lärosäten för att gå igenom och märka upp varje sådan förekomst. Inom inte alltför lång tid tror vi dessutom att skärmläsare automatiskt kommer att kunna detektera språk och anpassa uppläsning utifrån detta.
Hur vi testat webbplatsen
Allt som är nytt eller som förändras i Ladok för personal testar vi själva utifrån ett tillgänglighetsperspektiv, från och med hösten 2023. De mest besökta befintliga delarna av webbplatsen har vi också testat ur ett tillgänglighetsperspektiv. Vi rättar skyndsamt tillgänglighetsbrister som rapporteras till oss, oavsett var på webbplatsen bristen finns.
Bedömning av webbplatsens tillgänglighet görs löpande.
Tillgänglighetsredogörelse uppdaterades senast 1 december 2023.