Tillgänglighet för Ladokkonsortiets hemsidor
Ladokkonsortiet står bakom webbplatserna ladokkonsortiet.se och ladok.se. Här beskriver vi hur webbplatserna uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Hur tillgängliga är webbplatserna?
Vi är medvetna om att delar av webbplatserna inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatserna?
Om du behöver innehåll från ladokkonsortiet.se och ladok.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du meddela oss.
Rapportera brister i webbplatsernas tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsernas tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, kan du meddela oss så vi får veta att problemet finns.
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Du kan anmäla till Digg om du tycker att vår digitala service har brister i tillgänglighet.
Du kan också anmäla till Digg om du tycker att vår bedömning av vad som är oskäligt betungande ska granskas, om du tycker att vår tillgänglighetsredogörelse har brister eller om du tycker att vi inte har hanterat din begäran om tillgängliggörande korrekt.
Teknisk information om webbplatsernas tillgänglighet
De här webbplatserna är delvis förenliga med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.
Bristande förenlighet med lagkraven
Vår ambition är att åtgärda alla kända tillgänglighetsproblem listade här.
Sökfunktionen
Sökfunktionen har flera tillgänglighetsbrister. Visst innehåll visas på engelska men sidspråket är svenska, inmatningsfältet har inte rätt etikett i koden och att vissa sidor på hemsidorna inte är sökbara.
WCAG: 1.3.1 A, 2.4.1 A, 2.4.5 AA, 3.1.2 AA och 4.1.2 A.
Formulär
Det finns två formulär på hemsidorna: prenumerera på mejlutskick och gör spontanansökan till Ladokkonsortiet. Formulären har flera tillgänglighetsbrister och behöver bytas ut in sin helhet. Till exempel innebär bristerna att det inte är tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund, inmatningsfält fylls inte i automatiskt och texter inte har korrekt språkmärkning.
WCAG: 1.3.1 A, 1.3.5 AA, 1.4.3 AA, 1.4.4 AA, 1.4.11 AA, 2.4.7 AA, 3.1.2 AA, 3.3.1 A och 11.7.
Dokument
På hemsidorna finns dokument i pdf-format, dessa uppfyller inte tillgänglighetskraven helt och hållet. Bilder i dokumenten saknar alt-texter, färgkontrasten i vissa objekt är för låg, läsordningen på sidorna är inte logisk och texten innehåller instruktioner som är beroende av sensoriska kännetecken (såsom form, storlek, visuell placering, orientering eller ljud). Vi har åtgärdat tillgänglighetsbristerna i de dokument som används mest och vi arbetar på att åtgärda bristerna i resterande dokument.
Kontakta oss gärna om det är något specifikt dokument du behöver få tillgänglighetsanpassat.
WCAG: 1.3.2 A, 1.3.3 A, 1.4.11 AA och 1.4.3 AA.
Länkar
För vissa objekt som länkar vidare till andra platser på hemsidorna framgår det inte i koden vad det länkar till, vilket gör det otydligt för en besökare som inte kan se objekten. Vissa textlänkar är inte understrukna, vilket gör det otydligt att det är just en länk.
WCAG: 1.4.1 A, 2.4.4 A och 4.1.2 A
Språkhantering
Vissa svenska sidor har engelsk text, den texten är inte språkhanterad korrekt och läses därmed upp på svenska. Dessa språkförändringar behöver framgå i koden för att de ska läsas upp korrekt med skärmläsare.
WCAG: 3.1.2 AA
Färgkontrast
Vissa sidor har ljusgrå eller ljusblå texter som ger en för svag kontrast mot den vita bakgrunden.
WCAG: 1.4.3 AA och 1.4.11 AA.
Liten skärm eller förstora sidan
Om besökaren använder en liten skärm eller zoomar in kan knappen för huvudmenyn döljas och vissa texter bli oläsbara eller kräva horisontell skrollning.
WCAG: 1.4.4 AA, 2.4.3 A och 1.4.10 AA.
Navigering
Det finns inte tillräckligt stöd för att hoppa förbi återkommande innehåll, till exempel på söksidor och startsidan.
Hemsidorna har inbäddade filmer, i videospelaren för dem är kortkommandon med ett tecken aktiverat. Det kan skapa problem för personer som använder skärmläsare, röststyrning eller av misstag använder dessa tangenter.
Vid tangentbordsnavigering visas inte fokus tillräckligt tydligt för vissa objekt.
WCAG: 2.1.4 A., 2.4.1 A, 2.4.3 A och 2.4.7 AA.
Läsordning
Vissa sidor innehåller inlägg, till exempel mötesinbjudan eller nyhetsinlägg, på dessa sidor är läsordningen inte korrekt för besökare som använder skärmläsare. Det första inlägget läses upp först, sedan rubriken och de efterföljande inläggen.
WCAG: 1.3.2 A
Information i koden
Rubriker i sidfoten har inte formaterats som en rubrik i koden, även om det visuellt och semantiskt framgår att det är en rubrik för innehållet under den.
På sidan ”Instruktioner” har vissa element inte något namn eller roll angivet i koden, detta behöver åtgärdas för att underlätta för besökare som använder skärmläsare.
WCAG: 4.1.2 A.
Hur vi testat webbplatserna
Vi har låtit en oberoende aktör granska webbplatserna tillgänglighetsperspektiv utifrån WCAG-kriterier. I granskningen identifierades brister som potentiellt kan medföra hinder för vissa användare. Vi arbetar löpande med att åtgärda bristerna på webbplatserna. De kriterier som inte åtgärdats ännu är listade under ”Innehåll som inte är tillgängligt”.
Webbplatserna publicerades 13 december 2023.
Senaste granskningen gjordes den 5 december 2023.
Redogörelsen uppdaterades senast den 16 oktober 2024.