Bak- och framgrund underlättar breddad rekrytering
En aktuell fråga på lärosätena just nu är breddad rekrytering, det vill säga målet att studentprofilen på våra lärosäten ska motsvara befolkningen i Sverige. Hur ser fördelningen ut mellan män och kvinnor? Hur många studenter har utländsk bakgrund och hur stor andel av studenterna har högskoleutbildade föräldrar? För att svara på dessa frågor har Ladokkonsortiet tillsammans med universitets- och högskolerådet (UHR) tagit fram ett underlag för att underlätta för lärosätena att ta fram statistik och sätta upp mätbara mål för breddad rekrytering. Mer om detta finns att läsa på UHR:s webbsida på länken nedan.
Modellen använder databasen Bak- och framgrund – ett verktyg som innehåller data från Ladok och SCB. Databasen togs fram år 2011 och innehåller data som sträcker sig tjugo år bakåt i tiden. Bak- och framgrund förvaltas av Ladokkonsortiet som utvecklar, utbildar och marknadsför systemet.
Verksamhetsexperten Mattias Renehed, verksamhetsexpert på Ladokkonsortiet, hjälper lärosäten att komma i gång med att använda databasen, ofta genom att hålla digitala utbildningar för berörd personal. Mattias förklarar:
Data från Bak-och framgrund är mycket slagkraftiga och ger lärosätena möjlighet att se hur det verkligen ser ut på deras utbildningar, från enskilda program, institutioner, fakulteter, lärosäten eller för Sverige i stort
Flera lärosäten använder idag Bak- och framgrund, och ser både utmaningar och fördelar. Ett av dessa lärosäten är Malmö universitet där verksamhetscontrollern Marianne Hedstigen arbetar. Hon berättar:
Det är inget enkelt system, men det innehåller otroligt mycket intressant information! Konsortiets hjälp är ovärderlig i detta sammanhang. Det tar tid att lära sig verktyget, men när man väl trängt igenom så finns det oanade möjligheter. Häng inte heller upp er på det som inte går att ta fram, utan koncentrera er på det som faktiskt finns.
Kim Bolton på Högskolan i Borås beskriver så här om när de började använda Bak- och framgrund:
Jag började använda Bak- och framgrund efter att UKÄ rekommenderade att lärosäten skulle använda verktyget i arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande. Jag tog kontakt med Mattias som hjälpte mig att komma igång, och sedan sökte jag relevant information för Högskolan i Borås.
Bak- och framgrund är fritt att använda för alla anställda på lärosäten, men kräver en särskild inloggning. Via länken nedan kan du läsa mer om hur du får tillgång till verktyget och se exempel på hur det kan användas.