Vid klarmarkering av resultat via aktivitetstillfällen benämns nu bekräfta-knappen som ”Klarmarkera” om ingen attestant är vald för avisering. Om en attestant väljs för avisering ändras benämningen till ”Klarmarkera och avisera”. Samma förändring gjordes på klarmarkering av resultat på kurs i förra versionen av Ladok.
För att göra det lättare att komma ihåg att avisera attestanten när rapporterade resultat klarmarkeras har vi gjort förändringar i dialogrutan för klarmarkering.
Den blå informationsfältet finns nu ovanför inmatningsfälten för att minska risken att den distraherar användaren från vad som ska fyllas i.
Knappen för att klarmarkera har nu bara texten ”Klarmarkera” om användaren inte lägger in en mottagare för avisering. Om en mottagare läggs in ändras texten till den text som finns idag, det vill säga ”Klarmarkera och avisera”.
Nytt inom pedagogiskt stöd
Nu är det möjligt för lärosätet att lägga in en egen överklagandetext i Ladok för studenter som visas när studens ansökan om stöd vid ett aktivitetstillfälle avslås. Texten kan också innehålla länkar.
Nytt i den här uppdateringen är också att studenten kan ansöka igen efter att en tidigare ansökan har avslutats, förutsatt att det finns stöd inlagda på studenten som den valde att inte ta med i sin första ansökan.
Nytt inom tillgodoräknande
I vyn för studentärenden visas nu alltid information om kurspaketering och utbildningskod om det finns inlagt, oavsett vem som har lagt in det. Tidigare visades inte informationen om den hade lagts in av studenten.
Nu är det möjligt att begränsa det pedagogiska stödet så att studenter bara kan ansöka om stödet för en viss typ av aktivitetstillfällen, exempelvis bara få ansöka om datorstöd på salstentamen. När studenten ansöker om pedagogiskt stöd för ett aktivitetstillfälle visas då bara de stöd som får användas på aktuell aktivitetstillfällestyp.
Nytt inom individuella studieplaner
Innevarande kalenderhalvår är nu förvalt i drop down-menyn när du lägger in uppgifter om kalenderhalvår.
Studieaktivitet och – finansiering redovisas nu på det ämnestillfälle där det har dokumenterats, oavsett hur många individuella studieplaner en doktorand har.
Text som läggs in i fältet ”Uppföljning och aktivitet” under ”Planering och uppföljning” på avhandlingsarbetet syns nu även i fliken ”Tidplan”.
Nytt inom bevakningar
Från och med 90 dagar efter den här uppgraderingen kommer det att gå att se bevakningar som är nyare än 90 dagar under ”Mina bevakningar”. Den nuvarande gränsen är 30 dagar.
Nytt inom utbildningsinformation
Nu är det möjligt att lägga in valmöjlighet i en tillfällesstruktur (exempelvis för ett programtillfälle) utan valregel eller valperiod. Anledningen är att val i tillfällesstrukturen ska kunna användas för att informera om att det finns ett val utan att studenterna väljer alternativ i Ladok för studenter.
Nu är det möjligt för personal att byta alternativ för studenter som har anmält sig till ett aktivitetstillfälle utan att behöva ta bort anmälan och anmäla studenten igen. Alternativ används när studenter ska kunna anmäla sig till olika tider eller platser för att göra en och samma tentamen.
Nytt inom pedagogiskt stöd
När studenten eller en handläggare byter vilket anmälningsalternativ ligger studentens ansökan om pedagogiskt stöd kvar. Tidigare avbröts ansökan när man bytte alternativ.
Från den här versionen är det också möjligt att förlänga giltighetstiden flera stöd samtidigt för en student. Det går bara att ändra för en student i taget.
Nytt inom utbildningsinformation
Från översikten för en kurs eller kurspaketering finns det nu en genväg till andra versioner av utbildningen. Genom att klicka på versionens nummer på sammanställningsfliken får du fram ett frågetecken. När du klickar på frågetecknet öppnas en meny där du kan välja att gå till en annan version av utbildningen.
Nytt inom individuella studieplaner
Information om den aktuella doktoranden visas nu i så kallades ”brödsmulor” även om användaren scrollar nedåt i en individuell studieplan.
Ansökningsnummer har lagts till på ansökningarna om pedagogiskt stöd för att underlätta om studenten vill hänvisa till sitt ärende, till exempel vid ett överklagande. Ansökningsnumret visas på studentens ansökan och finns med i mejlaviseringen till studenten. I sökvyn för ansökningar om pedagogiskt stöd är det nu ansökningnumret som länkar vidare till studentens ansökan. Tidigare var det studentens namn som länkade till ansökan.
Nytt inom utbildningsplanering
Knapparna för att skapa ny version med guide och redigera befintlig version med guide har nu lagts in under en menyknapp ”Välj guide” och fått beskrivande texter.
I deltagarvyn för en kurspaketering är det nu förvalt att studenter med tillståndet ”Ej pågående, pga inaktivitet” visas. Förutom ”Ej pågående pga inaktivitet” tas även studenter med tillstånd ”Ej påbörjad”, ”Pågående” och ”Pågående, spärr finns” med i deltagarlistan som standard.
Tillståndet ”Ej pågående, pga inaktivitet” finns i Ladok sedan september 2024. Tanken med tillståndet är att kunna hitta vilka studenter som tidigare varit registrerade på program, men som inte längre deltar aktivt (utan att lärosätet fått veta varför).
En student får tillståndet ”Ej pågående, pga inaktivitet” automatiskt när den uppfyller alla av följande:
Tidigare har varit registrerad inom ett program
Inte är registrerad på en kurs som pågår den här terminen (eller i framtiden)
Inte har något annat tillstånd på programmet (till exempel spärr, uppehåll, avbrott eller avklarad)
Om studenten registreras på en kurs inom programmet visas inte längre tillståndet.
Ladoks miljöer kan inte längre sökas fram via sökmotorer, till exempel Google. Hemsidorna Ladok.se och Ladokkonsortiet.se kan fortfarande sökas fram, och länkar vidare till systemet.
Vi döljer miljöerna för att göra vägarna till systemet tydligare och minska risken att användarna ska hamna på fejkade sidor.
Nytt för studenter
Avgiftsskyldiga studenter som är registrerade på utbildningssamarbeten kommer nu bara att se fakturor från det lärosäte som ansvarar för antagning och betalning. Fakturorna från övriga lärosäten i utbildningssamarbetet inaktiveras automatiskt.
Nytt inom studieavgifter
Nu finns en markering för att visa vilka fakturor som gäller studier inom ett utbildningssamarbete.
En ny betalstatus med benämningen ”Betalning via samarbete” kan nu användas av de lärosäten som inte ansvarar för antagningen inom ett utbildningssamarbete. Att använda sig av den betalningsstatusen reglerar fakturan och gör det möjligt för studenten att registrera sig.
Nytt inom bevis
Nu är det möjligt att ta bort rubriker i dispositionslistan när man rättar/ändrar bevis.
Nu går det att ändra/rätta benämningen på en ”annan motsvarande utbildning” i ett tillgodoräknande som tagits med i ett bevis. Benämningen måste först ändras i tillgodoräknandet.
Ny funktionalitet: Pedagogiskt stöd vid examination
Det går nu att hantera ansökningar om pedagogiskt stöd via Ladok. När en student anmäler sig till ett examinationstillfälle kan hen ansöka om att få använda pedagogiskt stöd vid den. Examinator (eller administratör) beslutar om stödet får användas och meddelar studenten.
Varje lärosäte styr när de aktiverar funktionaliteten.
Det går nu att rätta/ändra benämning på kurser som ingår i ett utfärdat bevis. Benämningen ändras först i utbildningsinformation och sedan kan examenshandläggaren ta med ändringen i ett utfärdat bevis.
Vid rättelse/ändring av kurslistan visas inte längre resultat vars examinationsdatum eller beslutsdatum är senare än bevisets utfärdandedatum. Det går att välja att visa dessa resultat.
Nytt inom utbildningsinformation
I strukturen för ett programtillfälle (eller motsvarande) går det nu att skapa valmöjligheter där studenten kan välja alla kurser. Tidigare gick det bara att skapa val där studenten kunde välja färre kurser än vad som totalt fanns att välja mellan.
Nu visas det mer information om utbildningstillfället på sidan Ej hanterade antagningar. Det går också att välja vilka kolumner som visas.
Nytt inom utbildningssamarbete
Nu är det möjligt att visa en översikt med information om studenter antagna till program som ges som samarbeten mellan svenska lärosäten. För att den nya vyn för utbildningssamarbeten ska synas behöver du ha behörighet att se den, och alla lärosäten behöver ha märkt sina kurspaketeringstillfällen med samma utbildningssamarbete.
Valen för att återuppta studier efter ett studieuppehåll har flyttats. När det finns ett pågående studieuppehåll kommer menyvalen för att återuppta studierna i menyn för studieuppehållet. När det inte finns ett pågående studieuppehåll finns valen som tidigare i raden för programtillfället.
När ett tillfällesbyte förbereds för en student som är antagen till senare del av ett kurspaketeringstillfälle, är det nu valbart om studenten ska fortsätta på senare del på det nya tillfället. Tidigare behövde studenten antas till senare del även på det nya tillfället.
Vid tillfällesbyte eller ny antagning till ett kurspaketeringstillfälle finns nu ett föreslaget datum för ”Registrering möjlig från och med” som är kurspaketeringstillfällets startdatum minus 14 dagar. Tidigare var fältet tomt som standard.
Nytt inom aktivitetstillfällen
Via det nya sökfältet ”Inställt” kan du välja att söka fram bara inställda aktivitetstillfällen, bara aktiva aktivitetstillfällen eller båda.
Via knappen ”Välj kolumner” är det nu också möjligt att lägga till en kolumn som visar prefixet för tillfällets anonymkoder.
Nytt inom ärendehandläggning
I tillgodoräknandeärenden och bevisärenden har knappen ”Tilldela handläggare” bytt namn till ”Tilldela”.
Nytt inom bevis
Nu är det möjligt för handläggaren att välja om grunden eller målet för ett tillgodoräknande ska visas ut i ett bevis. Det är också möjligt att rätta/ändra.
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionella
Alltid aktiv
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av. De används vanligtvis bara när du använder en funktion på webbplatsen som behöver ett svar, exempelvis när du ställer in cookies. loggar in eller fyller i ett formulär.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.Dessa cookies används uteslutande för anonyma statistiska ändamål.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.