Nu visas det mer information om utbildningstillfället på sidan Ej hanterade antagningar. Det går också att välja vilka kolumner som visas.
Nytt inom utbildningssamarbete
Nu är det möjligt att visa en översikt med information om studenter antagna till program som ges som samarbeten mellan svenska lärosäten. För att den nya vyn för utbildningssamarbeten ska synas behöver du ha behörighet att se den, och alla lärosäten behöver ha märkt sina kurspaketeringstillfällen med samma utbildningssamarbete.
Valen för att återuppta studier efter ett studieuppehåll har flyttats. När det finns ett pågående studieuppehåll kommer menyvalen för att återuppta studierna i menyn för studieuppehållet. När det inte finns ett pågående studieuppehåll finns valen som tidigare i raden för programtillfället.
När ett tillfällesbyte förbereds för en student som är antagen till senare del av ett kurspaketeringstillfälle, är det nu valbart om studenten ska fortsätta på senare del på det nya tillfället. Tidigare behövde studenten antas till senare del även på det nya tillfället.
Vid tillfällesbyte eller ny antagning till ett kurspaketeringstillfälle finns nu ett föreslaget datum för ”Registrering möjlig från och med” som är kurspaketeringstillfällets startdatum minus 14 dagar. Tidigare var fältet tomt som standard.
Nytt inom aktivitetstillfällen
Via det nya sökfältet ”Inställt” kan du välja att söka fram bara inställda aktivitetstillfällen, bara aktiva aktivitetstillfällen eller båda.
Via knappen ”Välj kolumner” är det nu också möjligt att lägga till en kolumn som visar prefixet för tillfällets anonymkoder.
Nytt inom ärendehandläggning
I tillgodoräknandeärenden och bevisärenden har knappen ”Tilldela handläggare” bytt namn till ”Tilldela”.
Nytt inom bevis
Nu är det möjligt för handläggaren att välja om grunden eller målet för ett tillgodoräknande ska visas ut i ett bevis. Det är också möjligt att rätta/ändra.
Nu finns ett nytt sökfält som gör det möjligt att söka fram flera fakturor samtidigt med personnummer.
Det är nu möjligt att ge en anställd behörighet att registrera en studieavgiftsskyldig student på mer än 30 högskolepoäng.
Nytt vid inloggning
Ladok för personal stödjer nu bara de två senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna. Om en användare försöker logga in med en gammal webbläsare visas en tom sida med ett varningsmeddelande. Meddelandet informerar användaren om att den behöver uppdatera webbläsaren.
Detta gäller även när studenter loggar in på emrex-webben.
När flera studenter läggs till samtidigt på ett aktivitetstillfälle tilldelas de nu ordningsnummer i sina anonyminseringskoder i slumpmässig ordning. Tidigare tilldelades nummer efter efternamn i bokstavsordning.
Nytt inom resultat
När det finns inrapporterade titlar inlagda för resultat visas de nu både i Utdata-resultat och vid export till CSV från flikarna Rapportera och Attestera i kursvyn.
Nytt inom bevis
Nu är det möjligt att rätta/ändra vilka andra meriter och andra resultat som ingår i ett utfärdat bevis.
Det går också att rätta/ändra vilka tillgodoräknanden som ingår i ett utfärdat bevis. Det innebär att du kan nu hantera felaktiga tillgodoräknanden som ingår i ett utfärdat bevis. Genom att: Skapa ett nytt (korrekt) tillgodoräknande, lägga till det korrekta tillgodoräknandet och ta bort det felaktiga tillgodoräknandet i det utfärdade beviset, och till sist ta bort beslutet om det felaktiga beviset.
Nytt inom studieavgifter
Det går nu att notera stipendier för flera studenter samtidigt, förutsatt att de täcker hela studieavgiften. De stipendier som läggs in samtidigt noteras med samma transaktionsdatum och stipendietyp.
Nytt för studenter
Ladok för studenter stödjer de två senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna. Om en student försöker logga in med en gammal webbläsare visas en tom sida med ett varningsmeddelande. Meddelandet informerar studenten om att den behöver uppdatera webbläsaren.
I och med den här versionen är det möjligt att ändra ett dokumenterat studieuppehåll. Alla uppgifter som har lagts in för ett uppehåll kan ändras, det vill säga datumperiod, rätt att återuppta studier, referens och anteckning.
Olika färger för Ladoks olika miljöer
För att göra det lättare att se om du är i någon av Ladoks testmiljöer har de nu fått olika färg på ikonen: testmiljön har orange ikon, integrationstestmiljön har grå ikon och utbildningsmiljön har blå ikon. Den vanliga miljön (start.ladok.se) har precis som tidigare grön ikon.
Nytt inom examen
Nu är det möjligt att ändra/rätta attesterade resultat som ingår i ett utfärdat bevis. För att ändra resultatet krävs att du fått särskild behörighet för det. När resultatet är ändrat kan det nya resultatet tas med i utfärdade beviset genom ett ärende för rättelse/ändring.
Dessutom går det att ändra datum för avslutade studier i ett utfärdat bevis.
Alla lärosäten kommer nu att få möjlighet att skapa aktivitetstillfällen med flera alternativ för anmälan, vilket till exempel kan användas för aktivitetstillfällen som äger rum i flera lokaler, men som ska rapporteras tillsammans. Funktionaliteten har funnits tillgänglig att slå på sedan version 2.29 (oktober 2023), men i och med version 2.55 kommer det att vara tillgängligt för alla. Via länkarna nedan kan du nå en film respektive en lathund som förklarar hur alternativen kan användas.
Nu är det möjligt att rätta/ändra listan av ingående kurser i en utfärdad examen. I och med den här versionen kommer också funktionaliteten för att rätta/ändra fotnoter finnas i det alternativet för ändring/rättning.
Nytt inom studieavgifter
Statusarna för fakturor har ändrats från aktiv/inaktiv till aktiverad/inaktiverad. Fakturornas status visas bland annat i översiktsvyn Studieavgifter.
I den version av Ladok som släpptes 9 oktober, version 2.54, infördes det nya valet ”Helt fakturabelopp” i menyn ”Välj åtgärd” i fakturavyn. I dialogrutan som öppnas när du klickar på det alternativet kommer det nu att finnas direktlänkar till fakturor som inte går att hantera via den funktionaliteten.
Alternativen för tillfällesbyten på kurspaketering är ändrade. Det tidigare alternativet ”Förbered tillfällesbyte på kurspaketering” tas bort. Alternativet ”Fortsatta studier, förbered tillfällesbyte” finns kvar och kommer nu även att ge möjlighet att ange ”Senare del”.
Begeppet ”Planerat startdatum” har bytts ut till ”Registrering möjlig från och med”.
Nytt inom studieavgifter
Vid tillfällesbyte gäller nu:
Fakturor som avser tillfället studenten byter till har inte längre en varning. Fakturor kan därmed skickas via masshantering.
Fakturor som avser tillfället studenten byter från har fortfarande en varning och kan inte skickas via masshantering.
Fakturor som avser utbildningstillfällen med spärr har inte längre en varning. Fakturor kan därmed skickas via masshantering.
Nytt inom examen
Det går nu att lämna efternamn tomt vid utfärdande av bevis samt vid rättelse/ändring av utfärdat bevis. Tidigare har det enbart gått att lämna förnamn tomt men nu är det upp till användaren att välja vilket namn som, vid behov, ska lämnas tomt.
Nu är det möjligt att rätta/ändra uppgifter i annan merit i ett utfärdat bevis. Uppgiften måste först rättas i den andra meriten.
Nya poddavsnitt
Nu kommer en ny säsong av Ladokpodden! Det första avsnittet i säsong 2 finns redan på Ladokkonsortiet.se och fler avsnitt kommer att släppas under hösten. De nya avsnitten kommer bland annat att handla om digital examen, Ladokkonsortiets prioriteringar och tillgodoräknanden.
Det finns nu ett nytt tillstånd för deltagande på kurspaketering: Ej pågående, p.g.a. inaktivitet. Tillståndet går inte att lägga in manuellt utan visas automatiskt när studenten:
Tidigare har varit registrerad inom ett program
Inte är registrerad på en kurs som pågår nu (eller i framtiden)
Inte har något annat tillstånd på programmet (till exempel spärr, uppehåll, avbrott eller avklarad)
Syftet är att kunna hålla reda på och söka fram de studenter som någon gång påbörjat ett program men inte längre är aktiva på det, och lärosätet inte har fått någon information om varför.
När det finns ny information om deltagande på programmet visas inte längre tillståndet.
Vyn som tidigare hette ”Studieavgiftsskyldiga studenter” byter namn till ”Fakturor” och får fler möjligheter att söka fram och filtrera fakturor. Exempelvis finns det fält för typ av stipendium, inställda tillfällen och utbildningstyp.
I faktura-fliken samlas åtgärderna i en utfällbar meny istället för som knappar. Där tillkommer valet ”Helt fakturabelopp”, som sätter inbetalt belopp till fakturabelopp och ger möjlighet att lägga in datum. Detta gäller även om flera fakturor hanteras samtidigt. Det tidigare funktionaliteten att lägga in hel betalning (utan summa och transaktionsdatum) finns kvar och heter nu ”Beslut helt betald”.
Det går nu att inaktivera eller återaktivera flera fakturor samtidigt samt lägga in en anteckning för dessa.
Nyheter inom tillgodoräknande
När ett tillgodoräknandeärende tilldelas någon annan än den inloggade användaren så är det nu förvalt att den användaren ska aviseras.
Sidorna för hantering av medarbetarrättigheter har fått ett nytt utseende och ny funktionalitet:
De två flikarna ”Attesteringsrättigheter” och ”Rapporteringsrättigheter” har slagits ihop till en flik där alla medarbetarrättigheter kan hanteras.
Det går nu att skapa medarbetarrättigheter för flera kurser samtidigt (men det går inte att specificera rättigheten att bara gälla vissa delar av kurserna).
Det går fortfarande att skapa medarbetarrättigheter för en specifik kurs eller organisationsenhet. Dessa kan skapas både för rapportering och attestering samtidigt. Dessutom kan du skapa det för flera organisationsenheter samtidigt.
Det finns fler sökparametrar när du söker fram befintliga medarbetarrättigheter. Det går också att välja att visa mer information i tabellen via knappen ”Visa kolumner”.
Den nya hanteringen beskrivs i filmen här:
Nytt för studenter
Nu är det möjligt för studenter att dela information om bevis över genomförd utbildning (till exempel kursbevis), exempelvis med en arbetsgivare. Det görs på samma sätt som för examensbevis. Information om det har lagts till på den informationsbilaga som skapas när bevisdokumentet e-stämplas.
På de lärosäten som kräver säkerhetsnivån SWAMID AL2 för alla användare är det nu möjligt för studenter med aktiverade fakturor att logga in i Ladok för studenter utan att ha den säkerhetsnivån. De ser då en begränsad version av gränssnittet där de enbart kan se fakturor och ”Mina uppgifter”.
Vid ansökan om examen visas avklarade kurser nu i omvänd kronologisk ordning, med senast avklarade kurs först. Sorteringen blir därmed samma som i studentens andra vyer.
Nytt inom tillgodoräknande
På sidan för handläggning av tillgodoräknande finns nu tre olika knappar för att lägga till grunder, mål och bilagor i ärendet. Tidigare gjordes valen via en gemensam knapp.
Alla som har rättighet att skicka meddelande till student har nu möjlighet att ta bort meddelanden som skickats till studenten. Eventuella bifogade bilagor tas inte bort, men visas inte längre för studenten.
Nytt inom examen
Nu är det möjligt att rätta eller ändra uppgifter på ”Annat resultat” som ingår i bevis. För att det ska vara möjligt att göra rättningen/ändringen i beviset måste det först rättas/ändras i det andra resultatet.
Nytt inom aktivitetstillfällen
Fältet för att ange prefix är nu tomt när man skapar ett nytt aktivitetstillfälle och kommer inte längre automatiskt fyllas i med det senast använda prefixet.
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionella
Alltid aktiv
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av. De används vanligtvis bara när du använder en funktion på webbplatsen som behöver ett svar, exempelvis när du ställer in cookies. loggar in eller fyller i ett formulär.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.Dessa cookies används uteslutande för anonyma statistiska ändamål.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.